Trends in schuttingen

Samenvatting Artikel

In de afgelopen jaren is er veel veranderd in de stijl van schuttingen. Vroeger waren schuttingen slechts een scheiding tussen twee tuinen, tegenwoordig is het een onderdeel van de look en feel van het huis. Ben je van plan een nieuwe schutting te laten plaatsen, maar weet je niet welke schutting bij jouw tuin past óf heb je simpelweg geen inspiratie? We vertellen je in dit artikel graag meer over de trends op het gebied van schuttingen.

Hout beton schutting

Een hout beton schutting is een unieke schutting. Door de betonnen onderplaten zorgt het ervoor dat de schutting vrij van de grond staat waardoor deze langer meegaat. De combinatie van materialen is zeer aantrekkelijk en dit maakt het een van de meest populaire schuttingen. Hout beton heeft een stevige, robuuste en natuurlijke uitstraling en gaat afhankelijk van het gekozen hout gemiddeld 15 tot 25 jaar mee. Omdat er verschillende houtsoorten en betonsystemen te combineren zijn is er voor iedereen een gewenste combinatie mogelijk.

Horizontale schutting

Een tegenwoordige trend in schuttingen is een horizontale schutting. Je ziet ze steeds vaker en hebben veel voordelen. Voorbeelden van de voordelen? Je kan een kleine tuin dieper of breder  laten lijken of geeft een grote tuin een ‘speels’ effect. Verder heb je minder last van doorkijk, kan je de hoogte zelf bepalen en kan je het op maat maken. Zo heb je geen stukjes over zoals bij kant en klare schuttingen/schermen.

Schutting van duurzame materialen

Duurzame materialen gaan lang mee. Dit betekent dat ze niet gemakkelijk kunnen worden gebroken of vernietigd. Om een duurzaam materiaal te maken, moet je de juiste combinatie van materialen, constructietechnieken en design gebruiken. Door het combineren van verschillende houtsoorten en betonsystemen is er een gewenste combinatie voor iedereen. Er is keuze in: grenen, vuren, douglas, red class wood of hardhout.

Geïmpregneerd hout

Geïmpregneerd hout is een houtsoort die is behandeld met conserveringsmiddelen om bederf te voorkomen. Het meeste geïmpregneerde hout wordt behandeld met een combinatie van koper, chroom en arseen en wordt vaak gebruikt als bouwmateriaal voor buiten constructies zoals schuttingen voor in de tuin. Koper is namelijk het meest voorkomende conserveermiddel en heeft de neiging schimmel bederf te voorkomen; arseen voorkomt insectenplagen; en chroom voorkomt harsachtige rot schimmels. Hierdoor is het hout beter bestand tegen water dan onbehandeld hout omdat het zowel koper als chroom bevat. Dit verlengt de levensduur van je schutting en bespaart je op toekomstige onderhoudskosten. Zeker een aanrader dus.

Vorm en structuur

Tot slot kan je een keuze maken tussen een geribbelde plank of juist een gladde plank. Dit is geheel je eigen keuze op basis van smaak en wat het beste bij de tuin past. Wel zorgt een plank met wat meer structuur vaak voor een warmer effect. Ook is er nog de keuze in een ronde houten schutting die wat meer speelsheid creëert of het chiquer laat ogen. Er zijn dus genoeg opties om iets te vinden wat bij jouw tuin past.

Hoe ik mijn oude huis omtoverde tot een droompaleis

Overkapping van compact tot ruim

Een overkapping heeft verschillende functies. Wil je je fietsen en andere spullen opbergen? Of wil je een loungeplek maken? In dit artikel lees je alles over een compacte tot ruime overkapping.

Schutting ideeën voor elke tuin

Wil je een schutting plaatsen, maar weet je niet goed waar je moet beginnen? In dit artikel lees je meer over leuke ideeën voor een schutting, geschikt voor elke tuin.

5 manieren voor hout in de tuin

Wil je hout plaatsen in de tuin, maar weet je niet goed waar en hoe? Geen zorgen! In dit artikel lees je alles over manieren voor het gebruik van hout in je tuin.

De kunst van stucen van het plafond

Wil je een mooi plafond? Een glad mooi plafond maak je met stucwerk.

De beste tips voor houtbewerking

Wil je decoraties maken voor buiten of binnen van hout? En wil je dit het liefst zelf doen? In dit artikel lees je de beste tips die je helpen bij houtbewerking. Lees snel verder en ontdek meer.