Niemand wilt een plafond met scheuren, vlekken of beschadigingen. Door je plafond te laten stucen, komt jouw woning er weer als nieuw uit te zien. Hiervoor zijn er diverse manieren. Plafond stucwerk biedt isolatie, maar kan ook als decoratief element worden gebruikt. Wil je alles te weten komen over het stucen van jouw plafond? In dit artikel vind je alles over plafond stucen.
Waarmee kun je een plafond stucen?
Een plafond afwerken kan op diverse manieren. Regelmatig wordt de afwerking mede bepaald door de rest van de kamer. De twee soorten stucwerk die het meest worden gebruikt voor het stucen van een plafond zijn: glad stucen en spackspuiten. Bij spack spuiten wordt er een kleurlaag met een voelbare en zichtbare korrel aangebracht.
Het glad stucen is bedoeld om te “sausen” nadat je het plafond hebt geëgaliseerd. Hierbij is het de kunst van de stukadoor om het plafond zo glad mogelijk achter te laten. Voor glad stucwerk wordt een gladde pleister gebruikt. Dat is een soort gipspleister. Glad pleisterwerk wordt vaak gebruikt wanneer het aan de onderkant van het plafond moet worden geverfd om een oneffen oppervlak of een oppervlak dat per ongeluk beschadigd is te bedekken.
Kun je gipsplaten stucen?
Als je gipsplaat als materiaal wilt gebruiken, moet deze eerst worden geprimed. Dit zorgt ervoor dat de zuigkracht wordt weggenomen en voorkomt scheurvorming in de toekomst. Je kunt plafonds met gipsplaten op verschillende manieren afwerken. Zo kunnen de naden tussen de platen worden dichtgemaakt en glad worden afgewerkt. Een andere optie is om het hele plafond te laten voorzien van een laag stucwerk. Vervolgens kan je de gipsplaten schilderen, behangen of zelfs betegelen. Het is dus mogelijk om je plafond te stucen met gipsplaten.
Soorten stucwerk
Stucwerk kan zowel binnen als buiten worden uitgevoerd. Voor beide opties zijn er verschillende mogelijkheden. Hierbij kun je denken aan een gladde plafond, vakverdeling of het afwerken van de buitengevel. Voor het stucwerk binnen zijn de mogelijkheden: glad stucwerk, spachtelputz, sierpleister, schuurwerk en restauratie. Voor het stucwerk buiten zijn de mogelijkheden: buitengevel strak/glad, buitengevel met vakverdeling, plantenbakken/tuinbanken en de schuur.
Voordelen plafond stucen
Het stucen van een plafond brengt ook voordelen met zich mee. Hieronder hebben wij er een aantal voor jou genoteerd.
- Het is duurzaam. De meeste soorten stucwerk gaan een stuk langer mee dan de verf die je gebruikt bij het schilderen, zeker als je stucwerk hebt waar al verf in is verwerkt.
- Het ziet er modern uit. Doordat het plafond een gladde afwerking heeft, kan het ervoor zorgen dat jouw woning een strakke en moderne uitstraling heeft.
- Geen oneffenheden. Wanneer een plafond niet helemaal glad is, dan kun je dat niet verbergen met schilderwerk. Het oppervlak moet eerst glad worden gemaakt. Bij stucwerk is dat niet het geval.
Kosten stucen
Een meest gestelde vraag is: ‘wat zijn de kosten voor stucwerk?’. De prijs voor stucwerk kan variëren per m² en is dus lastig te beantwoorden. Het hangt namelijk af van jouw plafond oppervlakte en het type stucwerk dat je wilt gebruiken. De beste optie is om hulp te vragen bij professionals.
Je plafond laten stucen zorgt dus voor een nieuwe uitstraling in het huis. Bovendien voorkom je beschadigingen en biedt het isolatie. Oftewel, dat zijn twee vliegen in één klap. Wie wilt dat nou niet?
Meer over stucwerk
Een andere vorm van stucwerk is pleisterwerk. Pleisteren is meer dan alleen het aanbrengen van het materiaal op een oppervlak. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het oppervlak goed is voorbereid voordat je het pleisterwerk aanbrengt. Dit kan betekenen dat oude verf of behang wordt verwijderd en dat eventuele scheuren of gaten worden gedicht. Zodra het oppervlak klaar is, kan het pleisterwerk worden aangebracht met een troffel. Het is belangrijk om het pleisterwerk gaandeweg glad te strijken, zodat het egaal en vlak is. Zodra het pleisterwerk droog is, kan het worden geschuurd en geschilderd om uw muren een gladde afwerking te geven
Tips bij het zoeken naar een stukadoor
Wil je niet zelf gaan stucen en ben je dus op zoek naar een stukadoor? Er zijn zoveel bedrijven die dit aanbieden. Hoe weet jij zeker of je de goede kiest? Hieronder staan een aantal tips bij het zoeken naar een stukadoor:
- Zoek iemand met veel ervaring.
- Vraag naar referenties van eerdere klanten.
- Vergelijk offertes.
- Ga na of de stukadoor volledig verzekerd en gecertificeerd is.
- Vraag naar de materialen die de stukadoor gebruikt.
Wij wensen je veel succes met jouw stucprojecten!