Loft 55 white

Hardhout: dit kan je ermee voor in de tuin

Samenvatting Artikel

Wil je je tuin een nieuwe look geven? Hardhout is daarvoor de ideale oplossing! Hardhout is sterk en duurzaam, waardoor het ideaal is voor buitenmeubilair. In dit artikel lees je alles over hardhout en wat je er allemaal mee kunt doen. Zo leer je onder andere welke soorten hardhout er bestaan en hoe je dit het beste kunt behandelen om er zo lang mogelijk van te genieten.

Het materiaal voor in de tuin

Hardhout is een zeer populaire keuze voor tuin materialen. Hardhout is sterk, rotbestendig en relatief eenvoudig te onderhouden. Hardhouten planken kunnen worden gebruikt voor een verscheidenheid aan projecten in de tuin, van het maken van pergola’s tot het bouwen van tuinhuisjes. Hardhout is ook een goede keuze voor het maken van terrassen, omdat het niet gemakkelijk rekt of krimpt.

Hardhout is echter duurder dan zachthout en verkleurt sneller wanneer dit wordt blootgesteld aan direct zonlicht. Als je van plan bent hardhout te gebruiken voor een project in de tuin, zorg ervoor dat je kiest voor een sterke en duurzame soort hardhout. Angelim Vermelho (een tropische hardhoutsoort, afkomstig uit Zuid-Amerika) is bijvoorbeeld een goede keuze voor outdoor projecten, omdat het uitzonderlijk sterk en weerbestendig is.

Hardhoutsoorten: welke kies je

Hardhout is een veelzijdig materiaal dat geschikt is voor verschillende toepassingen. Hardhoutsoorten hebben verschillende eigenschappen, dus is het belangrijk om de juiste keuze te maken voor jouw project. Zo kan je kiezen uit de volgende houtsoorten:

Bangkirai

Dit is een van de duurzaamste houtsoorten ter wereld. Bangkirai hardhouten planken zijn perfect voor het bouwen van bijvoorbeeld een schutting of vlonder. Het hout gaat namelijk tot wel 25 jaar mee.

Angelim Vermelho

Zoals hierboven al vermeld is dit een tropische hardhoutsoort, afkomstig uit Zuid-Amerika. De planken van dit hout dragen duurzaamheidsklasse 1 en staan bekend omdat het oersterk, van nature waterbestendig en duurzaam is. Het is geschikt voor je vlonder, terras of stijger, maar ook voor een schutting.

Azobe

Zoek je een zeer sterk en vochtbestendig soort hardhout? Dan is Azobe een goede optie. Het is geschikt om te plaatsen in de grond en mega sterk hout. Dit maakt dit type hardhout erg populair. Azobe is bijvoorbeeld goed te gebruiken nabij water en in de grond.

Massaranduba

Dit type hardhout is net zo duurzaam als Bankirai en Azobe maar is wat donkerder van kleur en lastiger te bewerken dan andere hardhoutsoorten. Toch is dit prima te gebruiken voor een prachtig terras of complete schutting, die jaren meegaat.

Hardhout behandeling: dit moet je weten

Omdat hardhout een materiaal is dat veel wordt gebruikt voor buitenmeubilair, is het daarom belangrijk om het hout beschermd te houden. Hardhout behandeling is het proces waarbij de buitenkant van het hout behandeld wordt met een beschermende laag. Dit kan zijn in de vorm van olie of beits. 

Beits is een dunne, kleurloze laag die het hout beschermt tegen vocht en uv-straling. Olie is een dikkere, transparante laag die het hout voedt en beschermt tegen vocht en uv-straling. Hardhout behandeling zorgt ervoor dat het hout langer meegaat en mooi blijft. Al om al is hardhout behandeling dus belangrijk om tot langdurig plezier van je tuinhuis, terrasmeubel of schutting te komen!

Hopelijk ben je meer te weten gekomen over hardhout en kan je beginnen met je tuin een nieuwe look te geven. Op zoek naar meer ideeën om hout in de tuin te verwerken? Lees dan snel verder.

De voordelen van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een duurzame oplossing voor het opwekken van elektriciteit.

Soorten schuren voor in de tuin

Ben je benieuwd welke soorten schuren je kunt plaatsen in je voor- of achtertuin? Je leest in dit artikel meer over schuren.

Zo beveilig je je huis

Het is altijd verstandig om maatregelen te nemen om je huis beter te beveiligen.

Trends in schuttingen

Ben je van plan een nieuwe schutting te laten plaatsen, maar weet je niet welke schutting bij jouw tuin past óf heb je simpelweg geen inspiratie?

Infrarood bijverwarming

De koude wintermaanden komen eraan. De verwarming gaat aan, een lekker warm dekentje over je heen en het nog steeds koud hebben? Natuurlijk is dat niet de bedoeling.

Plafond stucen

Niemand wilt een plafond met scheuren, vlekken of beschadigingen. Door je plafond te laten stucen, komt jouw woning er weer als nieuw uit te zien. Hiervoor zijn er diverse manieren.